29. apr 2009

kontuur - tehtud!

Umbes nädalase hilinemisega teavitan, et koomiksi kontuur on valminud! See valmis küll oodatust umbes nädal kiiremini (tempoga 2-5 lk päevas kahe nädala jooksul), kuid nüüd on see võidetud aeg lihtsalt muude maiste tööde-toimetuste nahka läinud ja mai lõpuks ehk homseks, ta küll ei valmi, nagu varem plaanitud. Näiteks valmis vahepeal üks lühikoomiks Eesti Ekspressile ja täna loopisin päev läbi puid kuuri... Eks ta ole.
Aga! Kõik lehed on aga juba skännitud (kahes tükis ja siis arvutis kokku pandud, kuna A3 skännerit mul pole) ja esialgsed "lamedad värvid" peale pandudki juba. Lamedad värvid tähendavad seda, et taust ja tegelased on eri kihtidel olevate suvaliste toonidega täidetud, et hõlpsamalt siis värve edasi tuunida. Värvidest aga lähemalt järgmises või ülejärgmises postis.

Kontuurimiseks kasutasin vahendit Pentel Brush Pen.
See on jaapanlaste leiutis, nö täidetav pintsel. Ots on karvane nagu "päris" pintslil, kuid karvad on tehismaterjalist ja väga hästi kuju hoidvad - põhimõtteliselt ei saagi neid kõveraks painutada või kuidagi rikkuda. Pigem on ainukeseks veaks, et mõnikord tulevad mõned neist pärast suuremat vehkimist lihtsalt küljest ära. Vahend on väga tundlik ja võimaldab suht kiiret ja spontaanset joonistamist. Kuigi mõni high-end pintsel (Kolinsky Sable vms) on veelgi tundlikum ja hea tindiga lausa võrratu töövahend, jääb antud Penteli toote puhul ära tindipotti kastmine ja karvade puhastamine, mis tõstab märgatavalt töötempot ja lõbusust. Tulemus on üldiselt samuti väga-väga hea, kuna joone varieeruvus ja kulgemine võib parimatel hetkedel olla küllatki tundlik ning dünaamiline.
Kas see väide kehtib ka antud koomiksi puhul? Keskmiselt. Üldiselt olin kogu protsessi juures nö "brushimist" kõige enam oodanud, kuna see on illustratsioonide puhul alati mul lemmiketapp. Ilmselt olin end juba ootusega niivõrd üles kütnud, et antud etapp polnudki niiväga lõbus. Põhjuseks ka ilmselt see, et siin ei näe valminud lehe puhul head lõptulemust väga selgelt, kuna paljutki on neis kompades planeeritud liigendada värvide ja tonaaluse abil. Seega on tihti kontuuritud leheküljed ilma toonidete suht... tühjad või halva kompaga. Pealegi pole ma ära õppinud musta tooni kasutamist pinna organiseerijana, viirutust ka antud loos väga palju pole ning jooned näivad siis ekslevat paberil tihti suht abitult.

Esimesed värvimiskatsetused arvutis aga näitavad, et tegelikult saab mu kardetud värvimine olema ilmselt hoopis lõbusam ja rahusdustpakkuvam. Siin hakkab ju koomiks oma lõplikku ilmet võtma ja see meeldib mulle juba hulga rohkem. Värvimisest ja jutumullide pealepanekust aga täpsemalt siis edaspidi.

Ahjaa, mõned arvud ka kulumaterjalide kohta. Kogu koomiksi peale (32 lk) kulus umbes 4 padrunit spetsiaalset Penteli tinti. Vahepeal pidin ka uue Brushi kasutusele võtma, kuna vanal (juba ka muudes töödes pea pool aastat kasutatud isendil) tulin otsast mitmed karvad ära ja see muutis pintsli otsa liialt teravaks. Nagu öeldud, see on tüüpiline ja ainuke viga nende joonistusvahendite juures. Kuuldavasti saab osavama käega selle teraviku kääridega eemaldada... Endal pole veel ilma pintslit veel hullemini vigastades õnnestunud.
Öiseid brushmistunde aitas erksamalt mööda saata vana hea 2-gigane Ipod nano, seega käib ka mu kõrvakuulmine ilmselt nüüd mõne millisajandikuga kulumaterjalide alla :) Korrektsuse huvides olgu ka mainitud, et kõlasid palad artistidelt nagu Franz Ferdinand, Led Zeppelin, Oasis, Beatles, Radiohead. Kõik peale viimase ei kuulu absoluutselt mu igapäevasesse (isegi igaaastakümnesesse) playlisti, kuid sellegipoolest oli tore rokkimine.

14. apr 2009

Puhtand valmis!

Puhtandid, mida saab nüüd pintsliga üle joonistama hakata, on valminud. Puhtandite tegemiseks kulus kuskil nädal ja kasutasin järgnevaid vahendeid


Valguslaud. A4 formaadis. Ostetud Photopoindist hinnaga ~1000 EEK ja adapter hinnaga ~300 EEK eraldi juurde tehnikapoest. Asendamatu vahend, kuna aknaklaas teeb mu käe pärast viit minutit kangeks ja külmaks. Kui mul poleks valguslauda, oleks mu töökiirus ja töörõõm ilmselt olnud poole madalam.
Loodan selle ainult kunagi asendada kaldus pinda omava suure töölauga, kuhu on valguslaud juba sisse monteeritud.

----------

Sinine 0,7 pliiatsisüsi. Täpsemalt, Penteli punased (0,5) ja sinised (0,7) mehhaanilise pliiatsi süsid, topitud suvaliste siiski kuid pisut kallimate kestades sisse. Süsid on ostetud (st tellitud) Inglismaalt, hinnaks oli vist kuskil 2 naela per topsik. Punast kasutasin raamide joonistamiseks ja sinist piltide sisu jaoks.
Sinine harilik pliiats on inimkonna suurim leiutis pärast valguslauda. See ei lähe laiali ega määri, on jäigem kui "harilik" ja hiljem saab selle arvutis väga hõlpsalt eemaldada musta kontuuri alt. Punast pliiatsist kasutasin selleks, et raamid arvutis alles jääks. Samas polnud see hädavajalik, kuna neid raame vajan arvutis vaid hetkeks ja siis eemaldan need samuti. Kuid eks nad mõjuvad dissiplineerivalt sinisele lennukamale joonele. (Muide, punane 0,5 mõõdus pliiats osutus olevat ülimalt pehmeks ja kergeltmurduvaks vasutpidiselt sinisele 0,7 mõõdus isendile...)
Siin on tulemus:

Raamidest veel nõndapalju, et kuna eelneval kavandil olid kõik ruudud üksteise otsa joonistatud, siis nüüd pidin välja mõõtma täpsemad vahed. Sellega seoses muutus kogu layout kuskil 1 cm laiemaks ja ka osa pilte koos sellega. See sündmuste käik oli aga väga positiviine, kuna too lisamillimeeter kulus peaaegu alati üllatavalt hästi ära. Ilmselt on mul komme liialt serva kinni asju joonistada....

----------

A3 Paber. Harju keskmisest kvaliteetsem joonistuspaber. Ostetud Helsingi raamatupoe kirjatarvete osakonnast (Akadeeminen Kirjakaupa). Hinnaks ca 15 EUR. Katsed Eestis analoogset VÄHEGI kvaliteetsemat A3 paberit leida ebaõnnestusid täielikult.
Visandada oli antud paberile hea, kuid esimesed brushpen-i katsetused kontuuri osas näitavad, et võiks paremini värvi imada - kipub laiali minema. Mis seal ikka, eks hoian end joone lennukuses pisut tagasi ja lasen kuivada ka vahepeal.
Siin on 32 lehekülge valmis visandeid:

----------

Hariklik joonlaud. Need 40 cm ja 30 cm pikkuses joonaluad sain hangitud kohalikust kunstipoest, hinnaks vastavalt 10 ja 5 EEK. Arvestades nende vajalikkust ruutude mõõtmisel ja vedamisel, oli see päris hea ost!
Peab mainima, et enamik ruutude mõõte kopeerisin siiski vastu valgust eelmise valmismõõdetud lehe pealt (markeerides ruutude servad ja ühendades seejärel joonlaua abil), kuna ruutude püstine kuju varieerub loos väga vähe ja laiuti ruutude jaoks kasutasin samuti tihti korduvaid mõõte. Nii et matemaatikat ei pea koomiksi tegemiseks väga palju oskama.

----------

Kustkumm. Pilt puudub, kuid see on taoline "nätsulik" halli värvi julla, saadaval igas Eesti häsitivarustatud kunstipoes. Hinnaks kuskil 20 krooni. Olen õppinud seda nätsu hindama, kuna see ei aja puru ja võimaldab samas paberit hävitamata kustutstööd teha. Miinuseks on aga see, et kui liiga palju käes mudida, siis hakkab käsi määrima.

----------

Nõnda, nüüd ootab ees "brushimine" Pentel Brush Penniga ja seejärel värvimine arvutis. Kuna pool aprilli pole veel läbi, oleme veel napilt graafikus - aega on kaks ja pool nädalat.