14. apr 2009

Puhtand valmis!

Puhtandid, mida saab nüüd pintsliga üle joonistama hakata, on valminud. Puhtandite tegemiseks kulus kuskil nädal ja kasutasin järgnevaid vahendeid


Valguslaud. A4 formaadis. Ostetud Photopoindist hinnaga ~1000 EEK ja adapter hinnaga ~300 EEK eraldi juurde tehnikapoest. Asendamatu vahend, kuna aknaklaas teeb mu käe pärast viit minutit kangeks ja külmaks. Kui mul poleks valguslauda, oleks mu töökiirus ja töörõõm ilmselt olnud poole madalam.
Loodan selle ainult kunagi asendada kaldus pinda omava suure töölauga, kuhu on valguslaud juba sisse monteeritud.

----------

Sinine 0,7 pliiatsisüsi. Täpsemalt, Penteli punased (0,5) ja sinised (0,7) mehhaanilise pliiatsi süsid, topitud suvaliste siiski kuid pisut kallimate kestades sisse. Süsid on ostetud (st tellitud) Inglismaalt, hinnaks oli vist kuskil 2 naela per topsik. Punast kasutasin raamide joonistamiseks ja sinist piltide sisu jaoks.
Sinine harilik pliiats on inimkonna suurim leiutis pärast valguslauda. See ei lähe laiali ega määri, on jäigem kui "harilik" ja hiljem saab selle arvutis väga hõlpsalt eemaldada musta kontuuri alt. Punast pliiatsist kasutasin selleks, et raamid arvutis alles jääks. Samas polnud see hädavajalik, kuna neid raame vajan arvutis vaid hetkeks ja siis eemaldan need samuti. Kuid eks nad mõjuvad dissiplineerivalt sinisele lennukamale joonele. (Muide, punane 0,5 mõõdus pliiats osutus olevat ülimalt pehmeks ja kergeltmurduvaks vasutpidiselt sinisele 0,7 mõõdus isendile...)
Siin on tulemus:

Raamidest veel nõndapalju, et kuna eelneval kavandil olid kõik ruudud üksteise otsa joonistatud, siis nüüd pidin välja mõõtma täpsemad vahed. Sellega seoses muutus kogu layout kuskil 1 cm laiemaks ja ka osa pilte koos sellega. See sündmuste käik oli aga väga positiviine, kuna too lisamillimeeter kulus peaaegu alati üllatavalt hästi ära. Ilmselt on mul komme liialt serva kinni asju joonistada....

----------

A3 Paber. Harju keskmisest kvaliteetsem joonistuspaber. Ostetud Helsingi raamatupoe kirjatarvete osakonnast (Akadeeminen Kirjakaupa). Hinnaks ca 15 EUR. Katsed Eestis analoogset VÄHEGI kvaliteetsemat A3 paberit leida ebaõnnestusid täielikult.
Visandada oli antud paberile hea, kuid esimesed brushpen-i katsetused kontuuri osas näitavad, et võiks paremini värvi imada - kipub laiali minema. Mis seal ikka, eks hoian end joone lennukuses pisut tagasi ja lasen kuivada ka vahepeal.
Siin on 32 lehekülge valmis visandeid:

----------

Hariklik joonlaud. Need 40 cm ja 30 cm pikkuses joonaluad sain hangitud kohalikust kunstipoest, hinnaks vastavalt 10 ja 5 EEK. Arvestades nende vajalikkust ruutude mõõtmisel ja vedamisel, oli see päris hea ost!
Peab mainima, et enamik ruutude mõõte kopeerisin siiski vastu valgust eelmise valmismõõdetud lehe pealt (markeerides ruutude servad ja ühendades seejärel joonlaua abil), kuna ruutude püstine kuju varieerub loos väga vähe ja laiuti ruutude jaoks kasutasin samuti tihti korduvaid mõõte. Nii et matemaatikat ei pea koomiksi tegemiseks väga palju oskama.

----------

Kustkumm. Pilt puudub, kuid see on taoline "nätsulik" halli värvi julla, saadaval igas Eesti häsitivarustatud kunstipoes. Hinnaks kuskil 20 krooni. Olen õppinud seda nätsu hindama, kuna see ei aja puru ja võimaldab samas paberit hävitamata kustutstööd teha. Miinuseks on aga see, et kui liiga palju käes mudida, siis hakkab käsi määrima.

----------

Nõnda, nüüd ootab ees "brushimine" Pentel Brush Penniga ja seejärel värvimine arvutis. Kuna pool aprilli pole veel läbi, oleme veel napilt graafikus - aega on kaks ja pool nädalat.

3 kommentaari:

aare ütles ...

Väga lahe, et sa kirjutad seda kõike - miks, kus kohast ja millise hinnaga. Need asjad on hakkanud ennastki huvitama.
Mul on tööl selline suur kallututav algselt trüki-ladujatele mõeldud valguslaud, vist 70-ndatest pärit. Kui seda hakatakse minema viskama võin sulle teada anda.
Analoogseid olen kunagi eestis kah näinud. Äkki leiad sellise mingist trükikojast?
Koju sain hiljuti ühe "iidse", A3 suuruse valguslaua, mis on kaldpinnaga. Selle pärandas mulle üks töökaaslane, kes oli algselt (jälle 70-ndatel) puhtakskirjutaja. Selle lauaga oli ta kopeerinud firma bossi aadressimärkmikku kümneid aastaid.

Edu ja jaksu joonistamisel!

Joonas ütles ...

Tänan!

Valguslaud - oojaa, kui ära visatakse, võid sellest teada anda küll :) Niipalju, kui ma Eesti trükikodades käinud-näinud olen, siis taolist lauda pole kuskil silma hakanud. Viimasel ajal on siin palju uue tehnikaga asendatud, võibolla juba ära visatud enamus?...

Ja kodus A3 kaldpinnaga valguslaud?! Olen puhtsüdamlikult kade. :)

mikk ütles ...

Sellised postitused tõesti head. otsisin netist valguslaudade kohta ja jõudsin siia..siit edasi photopointi. kahjuks neil vist kohapeal praegu neid olemas ei olegi.

Valguslaua kohta on tegelikult veel mõte lasta teha kuskil valgusreklaame valmistavas ettevõttes lihtsalt suur kast luminofoortorudega. saaks A3 suuruse ja umbes samas hinnaklassis. miinuseks on ainult see et valguskast võtaks palju rohkem ruumi ja oleks tüütum kodus hoida. (nad alla 10cm lõbimõõduga neid vist ei tee) ja ega mujal tallinnas vist päris joonistamiseks mõeldud valguskaste müügil ei ole kahjuks. järgmine variant oleks ilmselt täitsa ise teha.