31. märts 2009

Visandid valmis! (päriselt!)

Nagu planeeritud, on kõik visandid märtsi lõpuks valmis. Parandatud on mõned karakteri disainivead ning lisatud esialgne tekst. Tekst veel muutub sõnastuselt päris kindlasti lihvitumaks ja võibolla isegi kontseptsiooni poolest, kuid maht peaks enam-vähem lukus olema.

Ülaloleval pildil on näha kogu teos ühes kaadris. Printisin arvutis kirjutatud tekstiplokkidega kõik lehed A4 foraadile välja ja kleepisin kokku, et üldpili vaadata ja suuremaid vigu märgata. Seinal on ka väga mõnus punase tintekaga vigaseid kohti sodida :) Lisasin väljaprindil ka jutumulli kujud käsitsi, kuna arvutis polnud neid mõtet veel joonistama hakata. Nüüd järgnevalt valmima hakkav puhas sinise pliiatsiga joonistatav kavand nõuab, et kõik oleks võimalikult täpselt paigas.
Ilmselt saab lõplikul versioonil olema nii, et tekstimullidel pole musti raame. Esiteks saab minu brushijoon olema juba piisavalt aktiivne ja ekspressiivne, et need arvutilikult mõjuma jäävad elemendid oleks juba liiast. Ühe koomiksiruudu pind saab siis defineeritud olema värvilise taustaga ja tekstimull lõikab seda tausta omakorda valge pinnaga.

Üldiselt on meeleolu selline, et ei tahagi enam muud tööd teha kui koomikseid sarnaselt vorpida... Leiaks nüüd ka ainult selle isiku või asutuse, kes selle töö ja vaeva kinni maksaks, et põhitööna taolist asja harrastada ilma totaalses vaesuses elamata. Tegin naljapärast arvutuse, et kui miinimutasu eesti ajakirjandusel (madalaimad honorarid Eestis) ühe pildi eest on kuskil 300 krooni, siis minu töötasu kogu selle kupatuse eest peaks olema kuskil 67000 krooni. (Arvutuskäik lähtub sellest, et keskmiselt on ühel leheküljel 7 pilti: 7 X 300 X 32) Arvestades, et Eestis on taolise asja tegemises mul nagunii (tahtmatu) monopol ja motivatsioon ning kogu töö võtab aega kuskil 3-4 kuud tihedat tegevust, siis pole see ju sugugi palju :P Selge on aga see, et Eestis sellist honorari ma kindlasti ei saa ja pikk miinus on eelarvesse eelnevalt kirja pandud.
Samas lohutan end sellega, hulgi on alati odavam (ja kergem vorpida) ning võin üldse õnnelik olla, kui keegi seda avaldadagi tahab, kuna nagunii on lähiaastatel totaalne majanduslangus.

Siin tutvub esimene noor lugeja valmiva teosega (õnneks ei oska ta veel piisavlt rääkida, et süzheed teistele ära spoilida):

3 kommentaari:

aare ütles ...

Oled sa proovinud eesti kirjastajatele seda koomiksit müüa?
Või hakkad hoopis ise kirjastajaks.

Joonas ütles ...

Arvan, et hakkan kirjastamisega konkreetsemalt tegelema siis, kui "toode" on juba enam-vähem valmis. Kuna see on mu esimene pikem asi, mida nö müüa üritan, ei oskaks ilmselt ükski kirjastaja hetkel ei "ei" ega "jah" kindlapeale öelda.

Kuid tunnistan, et olen siiski suunurgast seda projekti siin-seal maininud ja tean, et vähemalt eelmise aasta lõpus oli mõndele kirjastajatel huvi küll. Iseasi, mis nüüd tiheneva majandussurutise tingimustes taolise riski-businessi kohta arvatakse... Kui kirjastajat hetkel ei leia, mõtlen ilmselt ka isekirjastamise peale korra, kuna müügiletti peab ta saama! Muidu poleks mul vähimatki motivatsiooni alustada järgmise pikema koomiksiga, kuhupoole mõtted juba vaikselt tüürivad :)

Joonas ütles ...

Ahjaa, mul on tegelt kuri plaan see lugu pärast ka soome keelde tõlkida ja teha tutvust ülelahe kirjastajatega :) (Jah, tean, et konkurents on sealpool küll karm, kuid ehk saab väärtuslikku tagasisidet...)