1. märts 2009

Maailma naba - sissejuhatus ja algus

Mis toimub?
Alustan käesolevaga ühe koomiksi valmimisprotsessi kajastamist. Peamiselt seetõttu, et endal hiljem huvitav vaadata oleks ja ka protsessile teatud kontrollmehhanism avaliku blogi näol anda.

Koomiksi tööpealkiri on "Maailma naba". See lugu on peamiselt suunatud lastele ja lastemeelsetele. Projekti teostan koos osalt abikaasa abiga. Esialgu tegutseme "oma lõbuks", kuna pole ei kirjastajat ega tellijat. Paari kirjastajaga oli siiski enne majandussurutise täielikku sissesadamist 2008. aasta lõpupoole juttu, huvi oli tolal vähemalt olemas, kuid kokkulepeteni ei jõudnud (ega tahtnudki veel jõuda). Isiklikus plaanis teostan seda koomiksit eelkõige enda proovilepanekuks. Olen juba vist üle viie aasta plaaninud joonistada mõni pikem koomiksilugu, kuid siiani pole tegudeni jõudnud. Nüüd, 2009ndal aastal otsustasin, et kui ma ka oma 30ndaks sünnipäevaks seda ikka veel teinud pole, olen totaalselt läbi kukkunud "koomiksikunstnik". Hiljuti sain juba 29.

Taustast.
Oma viimase pikema koomiksi tegin 16-aastaselt. Pikaks koomiksiks pean siinkohal lugu, mille lehekülgede arv on üle 30 ja seda kannataks eraldi trükisena kirjastada. Too puberteedieas tehtud koomiks oli 32 lk pikk, enda köidetud ja juba nii ebatsensuurse pealkirjaga, et seda ei kannata siia kirjagi panna. Seda eesti undergroundkoomiksi klassikat on lugenud mu põhikooliaegne pinginaaber ja abikaasa. Ma eelistan, et see lugejate arv ei kasvagi...

Vahepeal tegin läbi aastate päris mitmeid lühikoomikseid nii novelli kui ka ajaleheriba formaadis, kuna pidasin lühiformaati just selleks õigeks ja heaks vormiks, et midagi kähku ära öelda või mõnd huvipakkuvat stiili katsetada. Umbes 23 eluaasta paiku hakkasin arvama, et nö suurvormid koomiksis on ka võluvad. Sellest ajast alates olen plaaninud võibolla kümneid (sadu?) erinevaid lugusid, mida sel kujul jutustada. Miks neist ükski valminu pole? Hea küsimus ja ma tean ka vastust! Esiteks pole mul olnud piisavalt kindlat kätt ja vahendit, et end suure lehekülje arvu ees enam-vähem kindlana tunda. Teiseks poel mul olnud piisavalt ühtset loo-kontseptsiooni. Kas nüüd on? Aeg annab vastuse, kuid vähemalt on mul hetkel ülbet pealehakkamist ja lühivorm on lihtsalt lõplikult ära tüüdanud.


Algus.
Ega ta nüüd teap mis suurvormina plaanitud polegi - 32 lehekülge. Kuid neetult töömahukas on ta siiski. Õnneks on abis abikaasa, kel on ka küllalt suur koomiksitegemise kogemus. Lohutan end sellega, et kui sellele loole peaks kunagi järgnema muud pikemad koomiksid, siis läheb meil või mul ehk ladusamalt ja kiiremini.

Postitan siia väikse ülevaate siiani toimunust. Umebs 4 kuu jooksul on muud kiirete tööde-tegemiste ja eraeluliste teimetuste kõrval valminud koomisksist loo üldine kulgemine kavandi vormis ehk thumbnailid.

1. Brainstorming ja lehekavandid.

Ma pole kuigi palju uurinud teiste koomiksitegijate töömeetodeid. Aga nii palju, kui kuulnud-näinud olen, on need suht sarnased allolevale tööprotsessile - suurtest ideedest liigutakse tasapisi konkreetsemateni.
Alul istusime siis kaasaga maha ja lõbustasime end nii tunni-paari vältel mõtetega, milline üks naljakas ja huvitav lastekoomiks võiks olla ja milliseid tegelasi sisaldada. All on näha selle töö vili märksõnadena lk 1 näol. Edasi panime paika loo kulgemise umbkaudse rütmi (näide lk 2) ja siis trükkisime paari lauset iga lehekülje kohta, et endal selgem pilt oleks (näide lk 3). Kokku võttis protsess aega paarist-kolmest päevast mõned tunnid.

2. Krakterid ja keskkond.

Edasi võtsime kätte ja kriitseldasime hunniku pabereid täis visioonidega, kuidas võiks välja näha koomiksis tegutsevad tüübid. Need olid küll väga esialgsed mõtted, kuid tundub, et mitmed neist lähevad isegi käiku. Tegime seda muide 24H koomiksiürituse raames.
(Blurrisin need ja edasised visandid ära, kuna ma taha, et sisu väga ilmne oleks ja teiseks võib paljugi veel kardinaalselt muutuda.)

3. Väikesed thumbnailid.

Edasi tegutsesin peamiselt üksi. Alustasin väikeste piltide skitseerimist, mis näitavad, mis miskil leheküljel täpsemalt toimub. See on siiani olnud kõige aeganõudvam osa. Kuna detailsusele ega joonistamisele selle faasis üldse rõhku panema ei pea (ei tohigi!), siis on need pildikesed üpris väikesed. Ühele A4 lehele mahub suisa 9 lehekülje jagu koomiksit!
See protsess võttis vist aega umbes 3 tööpäeva (mitte järjestikust) ja juhe oli ikka päeva lõpuks parajalt koos, kuna "arvutamist" on siinkohal teha väga palju. Samas on see tööprotsessi osa, kus on veel kõige enam vabadust ja esinevad süzheelised ideesähvatused, mis on koomiksi loomise juures üks suuremaid lõbusid. Seega on siin käsikäes koos koomiksloome kõige suurem valu ja võlu.

4. Suuremad thumbnailid.

Väikeste thumbnailide viga on see, et enda kriitseldatud-konstrueeritud süzhee kipub ruttu meelest minema ja genidaalse ideesähvatuse paika pannud paar joont ei aita alati. Seega tuleb need ruttu ümber joonistada suuremateks.
Siin mahub nüüd ühele A4 leheküljele 4 lehekülge koomiksit. Täpsustasin samas muidugi ka juba detaile ja parandasin loogikavigu, rütmi ning süzheed. Teksti on siin vaid üksikute lausete või märksõnadena.
Aega võttis see töö jällegi 3-4 päeva, kuid läks juba pisut lihtsamalt. Muide, kuna väikestelt thumbnailidelt suurtele ülekandmises tekkis mul vahepeal pea kuuajane paus, siis oli koomiksi teist osa juba märgatavalt raskem "taastada".

5. Suur kavand.

Siin pole esialgu veel midagi. Otsustasin ainult ära, et rohkem ma väikselt ei viitsi seda koomiksit ümber joonistada ja hakkan hoopis suuri kavandeid tegema A3 paberil. Samas asun sinna paralleelselt ka teksti välja mõtlema. All on näha esimese lehekülje joonitud paber. Siin on ehk kõige aeganõudvam tööprotsessi osa, kus on tohutult detaile ja kompositsiooni veel vaja läbi mõelda. Samuti hakkavad siin oma välist ja sisemist kuju võtma tegelased. Kuid see pole enam nii keerukas need eelnevad kui väikesed thumbnailid, kus peab terve maromaailma süsteemi nullist peale valmis looma.

Kujutan ette, et ka suurelt pean selle vähemalt kaks korda ümber joonistama enne kui musta värviga puhtaid kontuure tegema asun. Samas ei sea ma endale hetkel mingit tähtaega. Koomiks võib valmida kuu ajaga alates tänasest postitusest ...või ka 31 detsembril sel aastal.

3 kommentaari:

Ivar ütles ...

Ohhoo ja - jõudu igatahes!

Loen ja toksin siia kaootilisi mõtteid ja küsimusi.

* Miks just 32? Kui võrrelda, siis on see USA koomiksivihiku tüüpiline maht koos reklaamide ja kõige muuga. Samas, euroformaat kipub olema 46. Kas 32 on antud loo jaoks lihtsalt paras pikkus? Pikemaks ei kipu?

* Kuidas lehekülgi plaanid, sarnase püsiva gridiga (3x3) või muutuvana, nii kuidas hetkel vaja?

* Üks asi siukese koomiksi puhul ongi, et tuleb riskida väikese võimaliku tüdimusega ja asi enne puhtalt tegemist võimalikult ära planeerida, nii loo flow kui tegelaste välisilmed. Isegi Asterixi esimese albumi avakülgedel on A ja O väga teistmoodi joonistatud kui hiljem. Sa siis teed kõigist peategelastest nn. "turnaroundid"m et nad oleks algusest peale igapidi paigas?

* Kas Bristoli ost oli otseselt seotud antud projektiga?

JÕUDU!

Joonas ütles ...

Tänan kaasa elamast.

Proovin vastata üht-teist.

* 32 - see tundub antud loole suht-koht piisav. Eeskujuk oli ka sügisel Soomest toodud Joann Sfari album Pikku Vampryyri, kus on ka 32 lehekülge ja mõjub suht korraliku pikkusena.
Kui vaatan enda kavandit, siis on seal juba neetult palju joonistada... Samas on see kõik suht sisutihe hetkel, nii et teoreetiliselt annaks õhku vahele tekitada küll - kasvõi meeleolupiltidega, kus erilist tegevust ei käiks. Jah, ma kardan, et kohati võib see hetkel liialt tihe olla küll...

Vahepeal oli ka uitmõte teha madalam, hoopis tavaraamatu mõõtu või ruudukujuline formaat, siis saaks lehekülgede mahtu suurendada muidugi ja anda eesti lugejale rohkem kodusem tunne paksemat "nagu päris" lasteraamatut käes hoides. Selle väikse formaadi vastu on aga tõsiasi, et mul on sisse planeeritud juba mõningaid paarislehti ja stseene, mis kindalt peavad leheküljepaari lõpus olema, et uuel lehel väike "üllatus" teha. Teine vasturääkiv punkt on see, et sisu poolest pole ta niiväga tõsine... Puhas jant, ühesõnaga. Sobiks õhukesse vihikusse supermarketisse :) Tegelikult oligi algselt plaanis teha "kähkukas", mida annakski kasvõi perioodilise väljaandena turustada ja kunagi hiljem ehk suurema volüümina avaldada. Kuid nagu ikka, on asi pisut käest läinud. See tundub võtvat lihtsalt niipalju aega ja vaeva, et kahju oleks seda ajakirjana välja pakkuda. Noh, ma mõtlen seda asja veel... Kui väga ära kiindun, teen ehk pisut pikemaks/raamatulikumaks.

* Leheküljed - plaanin teha suht kindla mõõtkavaga, muutuvad vaid ruutude asetused gridi sees. Välistatud pole muidugi veel midagi.

* Tegelaste välisilmed - panen lõplikult paika ilmselt pärast esimese suure musta kavandi valmimist. Selle käigus vaatan, kuidas nad ruutudesse ära mahuvad ja vastavalt sellele disainin :) Eks mingid character sheetid peab siis küll tegema...

* Brisol - tegelikult jah. Kuid nüüd pakki avades kohkusin tagasi. See paber on neetult kvaliteetne, peegelsile matt plastik. ma ei julgeks oma räpast Brushpenni sinna kohalegi vist tõsta ilma käevärinata. Ja tegelt ei jätkuks ka lehti nii palju - Bristoli pakis on 20 lehte. Ostsin tegelt ka ühe vähemkvaliteetse 40-lehelise A3 paberipaki. Loodan sinna ära mahutada. Muide, Eesti poodides tehtud ring enam-vähem talutava paksema A3 paberi leidmiseks lõppes suht edutult.

Tänan!

Anonüümne ütles ...

Sattusin Sinu blogile Su naise toidublogi kaudu! Väga lahe hobi/töö on teil mõlemil. Ja väga hästi joonistate! Andekad!
Super äge!
Millega inimesed kõigega ka tegelevad ikka. Varsti võib siis Eesti joonisfilmi näha? Või nohh Eesti autori poolt tehtud filmi? :=)
Jube kihvt. Igatahes jaksu!
Liz